Beeld op Hendrik Verhees

0 comments

Beeld op Hendrik Verhees symboliseert Hendrik Verhees en zijn Hollandse cirkel. Een Hollandse cirkel is een is een landmeetkundig instrument dat in de 17e eeuw werd gebruikt bij het meten van hoeken. Door zijn formaat en heldere omterk tekent dit beeld zich monumentaal af tegen zijn omgeving.

Het beeld bevindt zich op de grasstrook bij de kruising Beneluxlaan met de Hendrik Verheeslaan. Het is opgebouwd uit grote, gebogen en kleine, rechthoekige platen roestbruin cortenstaal. Hoewel het beeld in hoge mate geabstraheerd is , herken je een gestalte. Licht gebogen tuurt hij door een vizier, dat is bevestigd op de wielvormige schijf op een paal voor hem. Het oogt als een technisch instrument. Waar zou hij zijn blik op richten?

Hollandse cirkel

Dit wiel is een Hollandse cirkel, een landmeetkundig instrument uit de zeventiende eeuw, dat werd gebruikt voor het meten van hoeken. De figuur verbeeldt Hendrik Verhees (1744-1813), een landmeter uit Boxtel. Hij heeft een belangrijk ontwerp van zichzelf in het vizier: het protestantse kerkje aan de Clarissenstraat.
Hendrik Verhees was niet zomaar een landmeter. Hij was een markante verschijning in de Boxtelse geschiedenis, en van vele markten thuis, een zogenaamde homo universalis. Zo was hij n iet alleen landmeter en cartograaf, maar ook architect, aannemer, waterstaatkundige en bestuurderop plaatselijk, regionaal en landelijk niveau. Verhees was een zoon van van het vooruitgangsdenken van de verlichting, de bakermat van het modernisme. als patriot koesterde hij revolutionaire denkbeelden en als lid van de Staten-Generaal probeerde hij deze ideeën tot op nationaal niveau door te voeren.
2013 wa shet tweehonderdse sterfjaar van Hendrik Verhees.  2013 was het Hendrik Verheesjaar en daaraan danken we , onder meer dit momument van Hendrik Verhees

Precisie

Zoals met behulp van de Hollandse cirkel van Verhees hoeken met grote precisie gemeten kunnen worden, zo berekent Groen nauwgezet zijn kunstwerken. Alles moet kloppen. Dit beeld is geconstrueerd in samenwerking met Sanders Machinebouw BV te Liempde. Voor Martem Groen is dit zijn trweede beeld in de openbare buitenruimte in Boxtel. Het kunstwerk Barbus Barbus is ook van zijn hand.

Locatie: Hendrik Verheeslaan / Beneluxlaan Boxtel
Jaar: 2013
Materiaal: Beeld: cortenstaal, roestvast staal
Techniek: constructie

You might also like

Nightowl

Nightowl

augustus 24, 2017
Tegen de wind in

Tegen de wind in

augustus 24, 2017
Barbus Barbus

Barbus Barbus

augustus 24, 2017
Close 2 you

Close 2 you

augustus 24, 2017
previous articles Barbus Barbus
next articler Tegen de wind in

Leave a Reply